Heel lang heb ik geloofd dat als ik mijn shit had opgelost dat ik dan goed genoeg was. Dat ik dan liefde kon en mocht ontvangen. Maar eigenlijk was ik gewoon bang om afgewezen te worden en dus om me weer niet goed genoeg te voelen. Ik weet nu dat de triggers en pijnpunten die ik ervaar of voel niet weg hoeven. Het kan en en. En werken aan jezelf maar ook daarnaast goed zijn zoals je bent.

Immers is een baby toch ook al goed genoeg als hij / zij geboren is? Gewoon omdat je bestaat. Gewoon om je essence. Niet omdat je nog van alles moet bereiken om dan geaccepteerd, gezien en of gevalideerd wordt. Nou zeg ik niet dat je niks moet ondernemen. Maar je goedkeuring zou er niet vanaf moeten hangen.

JIJ BENT GOED ZOALS JE BENT!

Goedkeuring zoeken is eigenlijk een mentale illusie. Huh, wat? Nou omdat je in essentie vooral jezelf afwijst. Omdat je gelooft dat dat is wat andere over jou denken. Of omdat je hun woorden van afwijzing gelooft. Maar wat nou als jezelf niet afwijst….Dat kun je in essentie ook niet door anderen worden afgewezen toch?!

GOEDKEURING ZOEKEN IS EIGENLIJK EEN MENTALE ILLUSTIE.

Maar goed dat ik natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want er liggen wel vaak traumatische gebeurtenissen onder de gedachten of het geloof dat je niet goed genoeg bent. En hoe buig je die dan om? Dat gaat niet in a blink of an eye. Dat vergt jaren van mentale training (in mijn geval dan). Een van de vragen die mij helpt bij een nare gedachten over mezelf is:

IS HET WAAR? IS DEZE GEDACHTE DIE IK HEB WAAR?

Eigenlijk is dat zelden waar. Het is goed om af en toe eens stil te staan bij nare – afwijzende gedachtes die je over jezelf hebt. Schrijf ze dan eens op. En vraag jezelf af, klopt dit? Zijn deze gedachtes waar?

Ook een aanrader op dat gebied is Byron Katie. Zij heeft deze vraag aan zichzelf gesteld toen zij erg depressief was en zichzelf niet eens waardig vond om in een bed te slapen en dus op de grond sliep. Inmiddels heeft zij vele boeken geschreven die erg helpend zijn! Zie: Wie is Byron Katie ? – The Work Nederland (thework-nederland.nl)

HET VRAAGT WEL TIJD EN TOEWIJDING

Maar als het je uiteindelijk lukt om te gaan doorzien dat de nare dingen die je jezelf verteld niet waar zijn, dan zie je dat je ineens een keuze hebt. Een keuze om te gaan onderzoeken wie ben ik dan eigenlijk wel. En je gaat daarbij ook steeds meer je ego doorzien. Je ego zegt eigenlijk altijd onaardige dingen over jezelf. Dat zou je hart nooit doen. Maar die stem is alleen wel wat zachter. Dus hoe meer je dat getetter van je hoofd voor minder waar kan aanmenen hoe meer het je zal gaan lukken om naar je hart te luisteren 🙂

Geen makkelijk pad. Maar uiteindelijk maakt het je wel een heel wijs mens.